Podeli vest

Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina ponovio je danas da Španija podržava Srbiju na putu ka EU i kontinuairno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

On je to rekao na prijemu kojim je obeležen 12. oktobar Dan državnosti Kraljevine Španije i istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine moguća samo kroz dijalog i poštovanje principa međunarodnog prava.

Molina je naglasio u da su Španija i Srbija jaki saveznici i prijatelji.

“Prošlogodišnja razmena poseta na visokom nivou je jasan put ka jačanju naših odnosa”, rekao je Molina.

Ističe da Španija veruje u globalnu, nezavisnu, digitalnu i ekološku Evropu koja uključuje inovacije i socijalnu pravdu, na šta je usmereno i špansko predsedavanje EU i dodao da evropsko jedinstvo uključuje i bliske saveznike na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima Španija će raditi na daljem razvoju srpsko-španskih odnosa.

“Trgovinska razmena je udvostručena između 2015. i 2021. i bila je rekordna – iznosila je više do milijardu evra. Još uvek radimo na jačanju naših ekonomskih i trgovinskih odnosa. Prijateljstvo između Srbije i Španije biva sve čvršće i uprkos izazovima koji su pred nama, uveren sam da najbolje tek dolazi”, rekao je Molina.

Ceremoniji su prisustvovali i ministarka zdravlja Danica Grujičić, v.d. direktora JP Pošta Zoran Đorđević, ministar privrede Slobodan Cvetković i brojni drugi diplomatski predstavnici.

Ovaj praznik je poznat kao “Dia de la Hispanidad” i obeležava se u čast dolaska Kristofera Kolumba u Ameriku, a istovremeno je i Dan oružanih snaga Španije.

Španija je 1. jula ove godine od Švedske preuzela rotirajuće predsedavanje Savetom Evropske unije i ovo je peto predsedavanje Španije koja je postala članica EU 1986. godine.

Ugovorom iz Lisabona, 2007. godine utvrđeno je da se svakih šest meseci predsedavanje Savetom rotira između država članica.

U prvoj polovini naredne godine savetom će predsedavati Belguja, a od 1. jula 2024. godine Mađarska.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…