Podeli vest

Direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije Boško Rupić, rekao je danas da je od početka sukoba u Izraelu, iz Tel Aviva letovima ove kompanije prevezeno više od 1.000 putnika iz regiona.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AIR SERBIA
Foto: Shutterstock ilustracija

“Letovi iz Beograda za Tel Aviv su takođe puni, putuju državljani Izraela koji u ovoj situaciji žele da budu sa svojim porodicama”, rekao je Rupić za RTS.

On ističe da se pomno prati bezbednosna situacija i da od procene rizika zavisi da li će avion poleteti, a da avio kompanija za sada nastavlja da leti za Izrael četiri puta nedeljno.

Na ukupno sedam letova Er Srbije, pet redovnih i dva repatrijacijska, bilo je više od 1.000 putnika iz Srbije, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore.

“Ti spiskovi su koordinisani od strane Ministarstva spoljnih poslova, naših ambasada, diplomatsko-konzularnih predstavništava u Izraelu i naše države i drugih država“, rekao je Rupić i precizirao da je jedan repatrijacijski let realizovan u saradnji vlada Srbije i Severne Makedonije.

“Tu postoje jasno definisani bezbednosni protokoli koji se prate i koji se ažuriraju od strane civilnih vazduhoplovnih vlasti Izraela najpre. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa njima, pratimo tzv. notame koji se objavljuju, koji diktiraju navigacione uslove kuda možete da uđete u zemlju, koji su to koridori, koji su bezbedni. Tako da, da kažem, bezbednost jeste na prvom mestu i avion ne bi poleteo da situacija nije bezbedna i po posadu, i po avionu, i po putnike“, rekao je Rupić.

Ističe da su u posadi na tim letovima profesionalci koji su ponosni na to što učestvuju u ovako humanom gestu.

“Da evakuišu ljude sa destinacije koja jeste bezbednosno ugrožena i ne možete samo reći da je to bilo koji let, nije isto kao da letite za Rim ili Madrid i danas za Tel Aviv. Tu ipak postoji jedan humani gest da pomažete nekim ljudima koji su se zadesili na nekoj destinaciji koja je u ovom momentu ugrožena“, navodi Rupić.

On navodi da se bezbednosna situacija konstantno prati i da se na osnovu nje procenjuje da li će avion poleteti ili ne.

“Ako postoji bilo kakav rizik da ruta kojom se putuje do Izraela i nazad može da bude ugrožena, postoji jasan protokol šta se radi u takvim situacijama, postoje jasno definisani alternativni aerodromi i gde se sleće u slučaju neke nepredviđene situacije“, ističe Rupić.

Pozvao je putnike da prate stanje na letovima Er Srbije, pošto dolazi do otkazivanja karata, pa se mesta oslobađaju “u hodu“.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: