Podeli vest

Britanski premijer Rishi Sunak razmatra preporuku koja bi efektivno zabranila cigarete za sledeću generaciju uvođenjem posebnih mera.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

cigarete
Foto: Pixabay

Prema izvorima iz Whitehalla, premijer bi mogao da uvede neke od najstrožih antipušačkih mera na svetu postepeno povećavajući zakonsku dob za konzumiranje duvana, prenosi The Guardian.

Iz Downing Streeta nije demantovano da Rishi Sunak razmatra usvajanje strožeg pristupa pušenju.

Prošle godine, značajna revizija koju je vodio dr. Javed Khan podržala je Englesku u tome da sledi plan Novog Zelanda i postepeno podiže dob za pušenje kako bi se sprečilo prodavanje duvana osobama rođenim nakon 1. januara 2009. godine.

Dr. Khan je preporučio “povećanje starosne granice za prodaju duvana za jednu godinu svake godine dok niko više ne može kupiti proizvod od duvana u ovoj zemlji”.

Međutim, ministar zdravlja Neil O’Brien je izgleda odbacio usvajanje tog pristupa u aprilu, kada je rekao da će se vlada fokusirati na “pomoć ljudima da prestanu da puše” umesto da primenjuje zabrane kako bi postigla cilj da Engleska postane zemlja bez duvanskog dima do 2030. godine.

Međutim, sada se razume da Rishi Sunak razmatra različite savete o politici kako bi se postigao cilj zemlje bez duvanskog dima do 2030. godine u Engleskoj.

U svom izveštaju koji je naručila vlada, a objavljen je u junu 2022. godine, dr. Khan je naveo da će, bez hitnih akcija, Engleska cilj postizanja bez dima do 2030. godine propustiti barem sedam godina, a najsiromašnija područja neće ga postići sve do 2044. godine.

On je procenio da godišnji trošak za društvo zbog pušenja iznosi oko 17 milijardi funti, od čega samo 2,4 milijarde funti otpada na nacionalnu zdravstvenu zaštitu.

“Želimo da ohrabrimo više ljudi da prestanu da puše i da ispunimo našu ambiciju da do 2030. postanemo zemlja bez duvanskog dima, zbog čega smo već preduzeli korake za smanjenje stopa pušenja”, PORUČILI SU RANIJE IZ MINISTARSTVA ZDRAVLJA.

Mere uključuju davanje besplatnih e-cigareta za milion pušača u Engleskoj putem s šeme ‘zameni da bi prestao’,.

Zakonska dob za kupovinu cigareta i drugih duvanskih proizvoda u Engleskoj i Velsu je 18 godina.

Ta granica povećana je sa 16 godina 2007. godine, a to povećanje usvojila je prethodna laburistička vlada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: