Podeli vest

Advokati organizacija za ljudska prava u saradnji sa ukrajinskim državnim tužilaštvom rade na pripremi dosijea o ratnim zločinima za Međunarodni krivični sud (MKS), kojima se Rusija optužuje da navodno namerno izazva glad u Ukrajini tokom 18-mesečnog sukoba, piše londonski Gardijan.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

UKRAJINA-DONJECK
Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty

List navodi da je cilj da se dokumentuju slučajevi u kojima je Rusija koristila glad kao ratno oružje, obezbeđujući na taj način dokaze za MKS da pokrene prvo krivično gonjenje te vrste koje bi moglo da rezultira optužnicom protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Jusuf Kan, viši advokat u advokatskoj firmi Global Rajts Komplajans, rekao je da se uskraćivanje hrane odvija u tri faze i to od početka invazije, kada su ukrajinski gradovi bili opkoljeni, a zalihe hrane smanjene.

Naveo je da je među dokumentovanim incidentima i onaj kada je ubijeno 20 civila u Černjigovu 16. marta 2022. godine, kada su ruske bombe eksplodirale ispred supermarketa u gradu u kojem su Ukrajinci čekali u redovima za hleb i hranu.

“Istražitelji se takođe fokusiraju na opsadu Marijupolja”, rekao je Kan.

Prema njegovim rečima, druga faza uključuje uništavanje zaliha hrane i vode, kao i izvora energije širom Ukrajine tokom borbenih dejstava, a takvi napadi su zločini počinjeni sa namerom.

“Ako napadate objekte koji su potrebni civilima, poput energetske infrastrukture usred zime, postoji predvidljivost namere vaših akcija”, naveo je Kan.

Dodao je da treću fazu predstavljaju pokušaji Rusije da spreči ili ograniči izvoz ukrajinske hrane.
“Videli smo kako Rusija napada objekte za skladištenje žitarica na Dunavu i učestvuje u ometanju transporta žitarica crnomorskim koridorom”, rekao je Kan, pozivajući se na izveštaje ukrajinskih zvaničnika da je 270.000 tona hrane uništeno krajem jula i početkom avgusta.

On je dodao da je na tužilaštvu u Hagu da odluči da li će nastaviti proceduru podizanja optužnice.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: