Podeli vest

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je registrovano ukupno 39 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

komarac
foto:pixabay

Obolele osobe, koje su registrovane do 20. avgusta, su sa teritorije Južnobačkog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Južnobanatskog, Sremskog, Srednjobanatskog, Kolubarskog, Nišavskog okruga, Grada Beograda, kao i jedna osoba koja je doputovala iz Nemačke, objavljeno je na sajtu “Batuta”.

Veća učestalost obolevanja je kod osoba muškog pola (64%), dok je prosečna starost obolelih 64 godine, a većina obolelih (70%) je imala neki komorbiditet (najčešće dijabetes, hipertenziju).

Većina do sada registrovanih slučajeva imaju neki od oblika neuroinvazivne forme bolesti (meningitis ili encefalitis), i nalaze se na bolničkom lečenju.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca, navodi “Batut”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: