Podeli vest

Prve godine detetovog života su od suštinskog značaja za razvoj privrženosti. Stručnjaci kažu da roditelji u tom periodu vrlo često zanemare ovo što se može odrazi

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pixabay

Stručnjak za dečiju i adolescentnu psihijatriju Mihael Šulte-Markvirt za nemački magazinFocus objašnjava zašto roditelji često imaju pogrešna uverenja i koji faktori predstavljaju veliki rizik da deca postanu psihički abnormalna.

Zašto su prve tri godine detetovog života ključne za razvoj privrženosti?

“Mi ljudi se rađamo izuzetno nezreli za život, i fizički i psihički. Potrebno je mnogo vremena pre nego što budemo u stanju da se zaista brinemo o sebi. Oslanjamo se na spoljne zalihe da bismo preživeli. Osim pukog fizičkog preživljavanja, radi se i o razvoju naših mentalnih osnova. Posebno se radi o samopouzdanju, ljubavi prema sebi i sigurnosti vezanosti – dimenzijama koje su neophodne za psihološki (opstanak) život”, kaže Šulte-Markvirt i dodaje da ako niste sigurni u svoju posvećenost, nećete moći da stupite u i održavate pouzdane – ili sigurne – odnose u svom životu.

Da bi se to postiglo, pouzdane ponude pune ljubavi i pažnje moraju biti dostupne od samog početka.

“Majka bi trebalo da se u početku drži samo primarnog negovatelja koja je iz bilo kog razloga sprečena u tome, rizikuje da ne razvije sigurnu vezu sa svojim detetom”, ističe Šulte-Markvirt

On navodi da je sigurna vezanost u detetu predstavljena dubokim osećanjem „moja majka me voli“, „moja majka je uvek tu za mene“ – osećanjem da se ništa loše ili loše ne može desiti.

” To su emocionalne dimenzije koje ne postoje u životu odraslih, ali su neophodne da bi dete moglo da razvije osnovne emocionalne strukture za sigurnu vezanost”.

PORODICA SREĆA
foto: Shutterstock

Šta je deci potrebno u prve tri godine života da razviju zdravu i snažnu privrženost?

Pouzdanost negovatelja je jedan od najvažnijih preduslova za čvrstu vezu. Pouzdanost se odnosi na bezuslovnu ljubav, brigu i obezbeđivanje – o „večnom” postojanju.

Važno je da li majka i otac uspevaju da se odreknu sopstvenih potreba i da se stave na raspolaganje s ljubavlju. Prerano izgovorena rečenica „Naše dete to sada mora da nauči!” nije od pomoći, objašnjava Mihael Šulte-Markvirt .

Očevi posebno imaju predrasude

“Deca su veoma različita i prvenstveno će uvek artikulisati šta im je zaista potrebno. Bez ikakvih pokušaja manipulacije ili impulsa da kontroliše svoje roditelje. Dakle, ne, vaše dete ne želi ništa ucenom da uzme od vas. Ovo je široko rasprostranjena predrasuda među roditeljima,u klasičnom stereotipu, više među očevima. Ne možete previše voleti dete!”, kaže Mihael Šulte-Markvirt

Naravno, nije retkost da majke ili očevi dožive sopstvenu iscrpljenost i nesanicu, pa čak i – nije retkost! – suočavanje sa postporođajnom depresijom.

U tom slučaju, kaže Mihael Šulte-Markvirt ,još više važi sledeće: roditelji moraju da se drže zajedno, očevi imaju mandat da pruže intenzivnu podršku svojim suprugama, a majke imaju pravo na pravovremenu dijagnozu, lečenje i podršku.

Ako je moguće, deci su potrebni neopterećeni roditelji koji im se posvećuju punim i slobodnim srcem, roditelji koji mogu nakratko da se odreknu sopstvenih potreba i uživaju u emocionalnom bogaćenju koje dolazi kada se dete s ljubavlju dočeka i stvori međusobna, nepobitna ljubav. .

Kako deca ovog uzrasta uče iz načina na koji njihovi roditelji komuniciraju jedni s drugima i kako to utiče na njihovu sposobnost da se povežu?

Najveći rizik da deca u našem društvu dobiju psihičke probleme proističu iz svađa, mržnje i razdvajanja roditelja. Kako dete da se nosi kada se roditelji, koje dete bezuslovno vole, odjednom mrze? Ovo takođe važi u početku i ne mora se odmah manifestovati u obliku spora. Unutrašnja struktura odnosa roditelja je merilo i model za odnose za svako dete. Zbog toga su bezbedno vezani roditelji toliko važni za razvoj sigurnosti privrženosti dece“, podvlači Mihael Šulte-Markvirt .

Mihael Šulte-Markvirt dodaje da oditelji često potcenjuju činjenicu da deca – uključujući i bebe – sve primećuju, sve upijaju i uzimaju u svoju dušu kao uzor realnosti i ispravnosti .

Ne mora da se radi samo o argumentima. Korisno je ako roditelji shvate da uvek modeliraju model odnosa sa roditeljima koji je ključan za sigurnost privrženosti njihovog deteta ističe Mihael Šulte-Markvirt i dodaje

“Naravno, sve su to dimenzije mentalnog života na koje možete da utičete samo u ograničenoj meri, ali pokušaj da ih postanete svesni izoštrava osećaj odgovornosti prema sopstvenom detetu. Onda se manje radi o „vaspitim merama“ a više o jednostavnom davanju primera ljubavnih i sigurnih odnosa!”, poručuje Mihael Šulte-Markvirt .


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: