Podeli vest

U ovom trenutku, Crna Gora ne planira povećanja broja pripadnika Vojske Crne Gore u misiji KFOR na KiM, a o svakoj eventualnoj izmeni na planu doprinosa snagama KFOR-a, neophodno je da skupština donese odluku, na predlog Saveta za odbranu i bezbednost.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KFOR KOSOVO
foto: Shutterstock

To je “Pobjedi” saopšteno iz Ministarstva odbrane, na pitanje da li, usled krize na severu KiM, planiraju da povećaju broj vojnika u toj misiji, imajući u vidu da su to učinile i pojedine zemlje saveznice.

Više od 130 dodatnih vojnika iz Rumunije stiglo je na KiM u petak kako bi dodatno ojačali mirovnu misiju NATO snaga na KiM, pored 200 britanskih vojnika raspoređenih ranije ovog meseca.

Do raspoređivanja dodatnih trupa došlo je nakon događaja 24. septembra i povećanih tenzija.

Crna Gora, kako tvrde u Ministarstvu odbrane, za sada neće povećati broj pripadnika Vojske u toj misiji.

Crna Gora učestvuje u misiji NATO na KiM od 18. oktobra 2018. godine. U sastavu KFOR-a, trenutno su raspoređeni jedan oficir i jedan podoficir Vojske Crne Gore, na osnovu Odluke Skupštine Crne Gore o učešću pripadnika VCG u NATO misiji na KiM, od 5. jula 2018. godine, navelo je Ministarstvo odbrane.

Oni su istakli da se u ovom trenutku ne planira povećanje angažmana Crne Gore na KiM, a da je o svakoj eventualnoj izmeni na planu doprinosa snagama KFOR, neophodno da skupština donese odluku, na predlog Saveta za odbranu i bezbednost.

Crna Gora, navode u Ministarstvu, u potpunosti podržava NATO napore na KiM, koje Alijansa sprovodi u saradnji sa drugim međunarodnim akterima, prvenstveno Evropskom unijom i Ujedinjenim nacijama, na planu očuvanja sigurnog i bezbednog okruženja na KiM.

Pored toga, kao punopravna članica Alijanse, Crna Gora se zalaže za pronalaženje trajnog rešenja za KiM, mirnim putem i povratak Beograda i Prištine dijalogu, pod pokroviteljstvom Evropske unije, što je od ključnog značaja za dugoročnu stabilnost Zapadnog Balkana, ocenjuju u Ministarstvu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…