Podeli vest

Pre polaska na odmor potrudite se da ispoštujete pravila za prenos robe preko granice kako ne biste bili zadržani satima i na kraju platili kaznu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

gradina-granica
FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC

Evropska unija ima jedinstvena pravila za prenos robe i novca preko granica tako da ona važe i za prelazak granice na ulasku u Hrvatsku, Bugarsku ili bilo koju evropsku zemlju.

Ova pravila razlikuju se samo u zavisnosti da li putujete kolima ili avionom.

Koliko cigareta mogu preneti preko granice?

Pre odgovora na pitanje kako i koju hranu možete preneti na zemlje EU osvrnućemo se na cigarete koje su najčešći problem prilikom kontrole.

Ako putujete avionom možete poneti 200 cigareta ili 50 cigara ili 250g duvana.

Ukoliko na put krećete kolima ili autobusom ova količina je manja i dozvoljeno je 40 cigareta ili 20 cigara ili 50g duvana.

Ukoliko putujete u Crnu Goru koja nije deo EU računajte na 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 50 cigara ili 250g duvana.

Hrana na granici

Ako putujete iz države koja nije članica Evropkse Unije morate znati da vam nije dozvoljeno da unosite meso, mleko i mlečne proizvode.

Dozvoljeno je da sa sobom ponesete:

  • 5 kilograma svežeg voća ili povrća (osim krompira),
  • do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe
  • do dva kilograma hrane za kućne ljubimce
  • do 20 kilograma ribe.

Za Crnu Goru važe drugačija pravila i na put možete poneti

  • dva kilograma svežeg voća ili povrća
  • jedan kilogram sušenog voća ili povrća, sirove kafe, kakaa u zrnu, začina ili čajeva
  • jedan kilogram druge hrane koja ne zahteva poseban temperaturni režim čuvanja.

Alkoholna pića

Kao i za cigarete, EU ima jedinstvena pravila za unos pića i zavise od toga da li putujete drumskim ili avio saobraćajem

Ukoliko putujete avionom računajte na 4 litra vina, 16 litara piva, 1 litar žestokog pića sa alkoholnom vrednošću od 22 odsto i više. Ukoliko na put krećete kolima ili autobusom količine su manje pa je tako dozvoljeno jedan litar žestokog pića preko 22% ili dva litra žestokog pića od 22% ili manje i dva litra vina.

Alkoholna pića u Crnoj Gori

Pravila su nešto drugačija u Crnoj Gori pa možete poneti sledeće:

Jedan litar alkohola i alkoholnih pića, sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom preko 22% vol ili nedenaturisani etil-alkohol alkoholne jačine 80% vol. ili jači; ili dva litra alkohola ili alkoholnih pića, sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom koja ne prelazi 22%, ili srazmerna kombinacija količine prethodno navedenih pića; četiri litra nepjenušavog vina;dva litra piva.

Na putovanje u zemlje EU iz zemalja koji nisu njen deo možete poneti maksimalno 10.000 evra u kešu ili protivvrednosti u drugoj valuti. Isto važi i za Crnu Goru.

Uz lekove nosite adekvatno uverenje

Lekovi mogu biti problem na granici pri ulaskiu u EU zemlje. Dozvoljeno je da sa sobom poneset terapiju za maksimlno mesec dana, ali je važno da imate odgovarajuću medicinsku dokumentaciju (prepis istorije bolesti, lekarsko uverenje).

Za Crnu Goru važe slična pravila.

Najbolje je da, ukoliko imate nedoumica, pre polaska posetite sajt Uprave carina za zemlju u koju putujete.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: