Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da Ukrajina nema dozvolu Italije da koristi oružje koje joj isporuči ta zemlja da cilja mete na teritoriji Ruske Federacije, već ga isključivo može koristiti ”da bi se odbilo rusko napredovanje i garantovala sloboda zemlje”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: AP Photo, File/Domenico Stinellis/Tanjug

Tajani je rekao da Italija odbacuje rat i da ne može da obezbedi oružje za napad na Rusiju na teritoriji te zemlje, prenosi rimski list Fato kotidijano.

”Italijansko oružje može se koristiti samo na teritoriji Ukrajine da bi se odbilo rusko napredovanje i garantovala sloboda zemlje. Jedno je koristiti ovo oružje na okupiranoj teritoriji, jedno je braniti Ukrajinu, drugo je reći da smo u ratu sa Rusijom”, rekao je on.

Ministar odbrane Guido Krozeto izjavio je da italijanski ustav zabranjuje Italiji da dozvoli Ukrajini da gađa rusku teritoriju.

”Primena člana 11 našeg Ustava nameće nam upozorenja u pogledu upotrebe oružja koje dajemo Ukrajini: ono se nužno mora koristiti za odbranu Ukrajine, što znači i napade na Ruse u Ukrajini, ali se ne može koristiti na teritoriji druge države. To je moje mišljenje, koje dele premijer i ministar Tajani”, rekao je Krozeto.

Prethodno su zapadni mediji objavili, pozivajući se na američke zvaničnike, da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena dala Ukrajini dozvolu da američko oružje koristi u napadu na Rusiju, ali samo u blizini oblasti Harkova.

Nemačka je danas takođe saopštila da će dozvoliti Ukrajini da koristi nemačko oružje za napade na ciljeve unutar granica Rusije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: