Danas ističe rok za plaćanje poreza na imovinu za prvi kvartal 2024. godine za fizička i pravna lica i preduzetnike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

porez
Foto: Pixabay

Građani treba da uplate akontaciju koja je jednaka iznosu poreza za četvrti, odnosno poslednji kvartal prošle godine utvrđen rešenjem za 2023.
Ukoliko se novim rešenjem za porez utvrdi veći iznos obaveze nego što je plaćena akontacija, razliku je potrebno uplatiti u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.


Prema Zakonu o porezima na imovinu, porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja.
Prva rata se uplaćuje do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta, a četvrta do 14. novembra.
Kamata za kašnjenje iznosi 16,5 odsto.
Osim zatezne kamate, poreski obveznici mogu da budu i prekršajno kažnjeni za neplaćanje svojih obaveza, a sankcija za taj prekršaj je 5.000 dinara za fizička lica.


Poreski obveznici koji putem reprograma izmiruju zaostala dugovanja takođe treba da do tog datuma uplate označene rate, jer će im se nakon isteka zakonskog roka za uplatu akontacija obračunavati kamata.


Plaćanje poreza na imovinu je zakonska obaveza svih građana koji na svoje ime imaju upisanu nekretninu ili zemlju, a visina godišnjeg poreza zavisi od veličine imanja i iznosa stope poreza na imovinu koju određuje svaka lokalna samouprava u Srbiji.


Kako su saopštili iz Narodne banke Srbije prvu ratu poreza na imovinu fizičkih lica za 2024. godinu koja dospeva na naplatu 14. februara, samo Dina karticom bez provizije moguće je izmiriti na šalterima Uprave za trezor Ministarstva finansija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: