Podeli vest

Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odobrio je preporuku da svi Amerikanci stariji od 6 meseci prime “unapređenu” COVID vakcinu protiv širenja novih sojeva virusa. Ovo se dešava usled porasta broja slučajeva i hospitalizacija širom zemlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

KORONA
Foto: Pixabay

Odluka je doneta samo dan nakon što je U.S. Food and Drug Administration (FDA) odobrio primenu nove vakcine.

Boosteri, koje proizvode Pfizer-BioNTech i Moderna, “podešeni” su da ciljaju varijante virusa koje trenutno kruže, a koje su povezane sa XBB – varijantom omikron soja.

“Vakcinacija ostaje ključna za javno zdravlje i dalju zaštitu od ozbiljnih posledica COVID-19, uključujući hospitalizaciju i smrt”, rekao je dr. Peter Marks, direktor Centra za procenu bioloških proizvoda FDA, u saopštenju.

“Društvo može biti sigurno da su ove “ažurirane” vakcine ispunile rigorozne naučne standarde agencije u pogledu bezbednosti, efikasnosti i kvaliteta proizvodnje. Veoma ohrabrujemo one koji ispunjavaju uslove da razmotre opciju vakcinacije”, stoji u saopštenju.

Očekuje se da će doze biti dostupne kasnije ovog vikenda kako budu isporučivane u apoteke i ambulante zaštite širom zemlje, sa značajnim zalihama koje će verovatno biti dostupne sledeće nedelje.

Nakon odobrenja ažurirane COVID vakcine, predsednik Bajden je rekao da “današnji dan označava još jedan važan korak” i pozvao Amerikance da se podvrgnu vakcinaciji.

“Današnje saopštenje takođe znači da sada imamo imunizaciju za sva tri glavna sezonska respiratorna virusa – COVID-19, grip i RSV. Vakcinacija protiv COVID-19 ostaje najvažnija zaštita u izbegavanju hospitalizacije, dugoročnih zdravstvenih komplikacija i smrti. Ohrabrujem sve Amerikance da se vakcinišu unapređenim vakcinama “, rekao je Biden.

FDA trenutno navodi da su deca stara 5 godina i starija – bez obzira na prethodnu vakcinaciju – pogodna za primanje booster doze najmanje dva meseca nakon poslednje doze COVID vakcine.

Unapređeni boosteri su odobreni za osobe starije od 12 godina i autorizovani za hitnu upotrebu kod dece između 6 meseci i 11 godina.

Za decu od 6 meseci do 4 godine koja su već vakcinisana, agencija navodi da su spremni za primanje jedne ili dve booster doze. Za nevakcinisane osobe u ovoj starosnoj grupi, FDA navodi da su preporučeni tri doze.

Nedavni podaci pokazuju da booster može pružiti dodatnu zaštitu protiv trenutno cirkulišućih varijanti, posebno kada je u pitanju zaštita od teške bolesti i smrti, naročito kod starijih osoba ili osoba sa kompromitovanim imunološkim sistemom.

Podaci objavljeni od strane Moderne pokazali su da je njihov booster generisao gotovo devet puta veće prisustvo antitela protiv novijeg podsoja BA.2.86 u laboratorijskom istraživanju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: