Podeli vest

Pre nekoliko nedelja, nemački mediji izvestili su da je 13-godišnja devejčica iz Hesenu nastradala radeći TikTok izazov . Ovaj izazov podrazumeva zadržavanje daha do onesvešćivanja

Autor : Bilten.rs , Izvor :

TikTok
Foto: Shutterstock

Zašto se i dalje dešavaju fatalne nezgode uprkos svim upozorenjima i kako roditelji mogu da zaštite svoju decu od njih? Medijski edukator Iren Šulc za magazin Focus daje odgovor na ovo pitanje.

TikTok izazovi se mogu opisati kao savremeni testovi hrabrosti. Radi se o tome da se usudite da uradite nešto ili da uradite nešto izuzetno i da tako privučete pažnju. Na TikTok-u nalazimo čitav spektar izazova – od kreativnih do opasnih.

Od bizarnih do opasnih izazova

“Postoje izazovi, odnosno sportski izazovi, ili zabavni izazovi, gde jedni drugima pričate viceve, na primer. Izazovi lepote su takođe veoma poznati. Postaje teško kada mlade žene, na primer, zalepe gornju usnu superlepkom da bi imale šire usne. Stvari postaju zaista opasne kada ljudi zagrizu kapsule deterdženta, iskaču ispred vozila koje se kreće ili se guše jedni druge”, napomonje Šulc

Zašto su tinejdžeri toliko zainteresovani za granična iskustva?

Šulc kaže da je ovo delom normalno, ali da ograničenja moraju da postoje.

“U detinjstvu i adolescenciji, pitanje „Šta se usuđujem da uradim“ i „Šta se drugi usuđuju? ili “Koliko daleko da idem?” Šta mogu da uradim?”, su delom normalna jer se radi o granicama . Dakle, pre svega, ovo nije nužno loše, i često je u ovoj fazi razvoja. Međutim, ako postane opasno zbog onoga što radite i gde se sadržaj distribuira, moraju se postaviti ograničenja”, kaže Šolc

Kako roditelji razgovaraju sa svojom decom o opasnostima?

Šolc kaže da je važno znati šta drži detetovu pažnju ili šta ha fascinira.

“Važno je da te stvari roditelji i deca pogledaju zajedno i da se zajeno zapitaju: Da li neko zaista skače iz automobila u pokretu ili sa desetog sprata u bazen? Zavirite iza kulisa i razmislite zajedno. Često govorimo o deci koja su mlađa od 13 godina i još uvek ne bi trebalo da budu na TikToku. U ovom uzrastu, oni nisu sasvim kognitivno spremni da pregledaju ove video snimke i razmišljaju o tome da li je ono što vide istina i da li treba da učestvuju u tome. Zato je važno da se o tome govori”, kaže Šolc i dodaje da je važno da se razgovara bezbednosti.

“Sada možete koristiti sve vrste ograničenih režima na TikTok-u tako da opasnosti ne dolaze ni do deteta. Pa to i iskoristite”, poručuje Šolc.

Snaga je reći “ne” izazovima

Šolc kaže da je važno uliti detetu sampouzdanje.

“Razgovarajte sa decom i recite im: Čak i ako svi vaši prijatelji misle da je to kul, i dalje možeš reći da nećeš da učestvuješ u tome. Time ne pokazujeteš slabost, već snagu.”, predlaže ona.

Budite uzor deci

Šolc kaže da veliki uticaj na dete ima ponašanje roditelja u vezi sa telefonima.

“Ako mi, kao odrasli, provodimo beskonačno vreme na društvenim mrežama, dozvoljavajući sebi da tamo utičemo na komentarima i deljenjem slika i možda čak učestvujemo u izazovima na taj način, teško ćemo ubediti decu d to ne rade”, kaže Šolc.

Da li zabrane mobilnih telefona imaju smisla?

Šolc kaže da zabrane imaju smisla samo u ekstremnim slučajevima.

“Ako dete više puta krši pravila o kojima je ranije bilo reči, možda ima smisla napraviti jasnu pauzu. Tada dete može da se distancira i ima vremena da razmisli i pregrupiše se, a zatim počne iznova.”, ističe Šolc i dodaje da ne bi savetovala da se oduzimanje telefona koristi kao dnevna mera.

„Počisti svoju sobu! Uradi domaći! Operite zube – inače nema mobilnog telefona “ – ovo je rečenica koja se često izgovara, a zapravo je kontraproduktivna jer povećava entuzijazam koji deca već imaju za digitalni svet”, poručuje Šulc.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: