Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas nakon susreta sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani u Ankari, da će Turska pomoći tzv. Kosovu da postane član NATO.

Autor : Bilten.rs Izvor: Tanjug

PIXABAY: Erdogan

Erdogan je podsetio da je Turska bila druga zemlja koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i dodao da će, kao što joj tada nije bila potrebna ničija dozvola, isto postupiti i kada Priština podnese zahtev za ulazak u NATO, prenosi Reporteri.

Dodao je da je sa Osmani razgovarao i o pomoći Turske da se priznanja dobiju i od zemalja koje to nisu učinile.

“Mi kao važna zemlja u NATO ne vidimo ništa loše u članstvu Kosova u alijansi i podržavamo ovaj proces. Preduzećemo korake i, kao što smo pomogli u procesu priznavanja, isto cćemo učiniti i u procesu prijema Kosova u NATO”, rekao je Erdogan.

On je rekao i da je “iskrena želja Turske da se proces dijaloga Beograda i Prištine što pre okonča sveobuhvatnim sporazumom koji će obezbediti stabilnost u regionu”.

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalila Turskoj što je uvek uz tzv Kosovo, prenosi Koha.

”Situacija u Ukrajini pokazala je potrebu da Kosovo uđe u NATO. Podržavajući naš ulazak u NATO, Turska daje direktnu podršku miru i bezbednosti širom regiona i na evropskom kontinentu”, rekla je Osmani.

A hoće li, i kako, reagovati Srbija?!IZDVAJAMO JOŠ …