Podeli vest

Ukrajina tvrdi da su odbijeni napadi na Zaporožje, Ministar energetike Ukrajine German Galuščenko tvrdi da Rusija gradi sistem vodovoda do Donbasa

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zaporožje
Foto: Shutterstock

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da su pripadnici vojske Ukrajine uspešno odbili ruske napade na grad Zaporožje na jugoistoku zemlje Navode da su pored tog napada, ruske snage izvele i neuspešne akcije nateritoriji naselja Hrjanikivka u Harkovskoj oblasti; Kremina i Bilogorivka u Luganskoj oblasti; Vijmka, Fedorivka, Vasjukivka, Bahmut, Ivanivske i Kliščijevka u Donjeckoj oblasti i Zaliznične u Zaporožju”, prenosi Gardijan.

Ruske trupe napredovale su dva kilometra ka zapadu za četiri dana duž linije fronta u Ukrajini, izvestila je danas novinska agencija Interfaks, pozivajući se na saopštenje ruskog ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane nije saopštilo na kom delu fronta, koji obuhvata nekoliko ukrajinskih regiona na jugu i istoku zemlje, su napredovale ruske trupe, prenosi Rojters. Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izveštaje sa ratišta.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zalužnji, rekao je u subotu da ukrajinske trupe drže odbranu duž linije fronta u Donjecku i da su u nekim oblastima uspele da povrate ranije izgubljene položaje.

Ministar energetike Ukrajine German Galuščenko saopštio je da je snabdevanje električnom energijom u toj zemlji ponovo uspostavljeno nakon što je su je sanirana šteta na nacionalnoj elektroenergetskoj mreži izazvana najnovijim ruskim vazdušnim napadom.

Nacionalni elektroenergetski operater Ukrenergo, saopštio je da su u nekoliko termoelektrana pušteni u rad dodatni blokovi, prenosi Rojters.

Dodaju i da hidroelektrane rade intenzivno, kao i da vedro vreme pogoduju proizvodnji iz obnovljivih izvora energije.

Rusija gradi sistem vodovoda koji će povezati rusku oblast Rostov sa Donbasom. Projekat, će biti završen u narednih nekoliko meseci, i navodno će imati kapacitet 300.000 kubnih metara vode dnevno i sastojaće se od dve linije, dužine oko 200 km, navodi ministarstvo odbrane, prenosi Tas s.

Više od 2.600 specijalista vojnog građevinskog kompleksa Ministarstva odbrane i više od 1.000 jedinica različite mehanizacije uključeno je u izgradnju vodovoda. Situacija sa vodom u regionu Donbasa, koji ima malo resursa, kritična je. Region Donbasa zavisi od cevovoda koji su oštećeni tokom borbi i čiji rad zahteva korišćenje električne energije koja je često u prekidu.

Evropska unija se sprema da 24. februara, na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu, uvede novi 10. paket sankcija protiv Rusije. Prema najavama, radi se o paketu koji će da se fokusira na tehnologiju koju bi ruska vojska mogla da koristi i na načine kako da se smanji zaobilaženje sankcija. Kako danas piše evropski portal Politico, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ovog vikenda razgovarala sa ambasadorima EU o planovima Komisije za 10. sankcije protiv Rusije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: