Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je osvajanje EXPO2027 fantastična vest i šansa za Srbiju i sve njene građane.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

“Mi smo se nadali da ćemo ostati u poslednjem krugu sa Malagom. Mi smo dobili 81 glas, Španija je dobila 70, a pre toga je ispala Argentina. Pobedili smo i SAD, odnosno Minesotu i Puket na Tajlandu”, rekao je Vučić za Tanjug.

Dodao je da je to ogroman uspeh Srbije.

“Mnogo sam srećan pošto sam video koliko su ljudi iz našeg tima uložili energije, rada, znanja. Neki su nam se podsmevali kada su videli da smo obilazili karipske zemlje i borili za svaki glas”, istakao je Vučić.

Naglasio je da će posle 32 godine i Plovdiva, koji je 1991. godine bio domaćin Ekspa, sada Srbija biti domaćin..

“Koliko sutra krećemo u velike radove nedaleko od nacionalnog stadiona u surčinskoj opštini da taj deo Surčina i Novog Beograda i čitavog donjeg Srema doživeti neverovatan procvat i razvoj”, rekao je Vučić.

Istakao je da su procene da će oko 2,6 miliona turista posetiti EXPO2027.

“Ukupan ekonomski efekat biće oko 1,1 milijardu evra. Hotelijerstvo ugostiteljstvo – bukvalno će sve da procveta. Aerodrom Beograd, naš nacionalni avio prevoznik, bukvalno sve”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je ponuda Beograda bila izvanredna i zahvalio se na čestitkama američkog državnog sekretara Entonija Blinkena zbog osvajanja EXPO2027.

“U svim ovim danima ne lakim za našu zemlju, jedna fantastična vest. Mi smo se plašili da kada dođe do preglasavanja, da ćemo izgubiti od Malage, Španije, ali mnogo truda i rada je uloženo i čestitam svim ljudima. Ovo će biti ogroman doprinos rastu u godinama pred nama i daljem jačanju ekonomskih aktivnosti. Srbija je pobedila i pobeđivaće”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da smo dobili podršku i pobedili zemlje poput Španije i SAD-a.

“Neke zemlje regiona nedvosmisleno su glasale za Srbiju, beskrajno sam zahvalan svima koji su glasali za nas i na azijskom i na afričkom kontinentu i onima širom sveta. Ovo je ogromno poverenje u našu zemlju će biti još jedan veliki ogroman ekonomski korak napred, samo godinu dana posle toga mi otvaramo liniju metroa, za koji dan obilaznicu oko Beograda. Sada moramo raditi mnogo više da bismo mogli da opravdamo poverenje celog sveta”, istakao je predsenik.

On je naglasio da svi u Srbiji sada moraju da “zavrnu rukave” i da je potrebno izgraditi sajamski prostor i smeštajne kapacite za predstojeći EXPO 2027, koji će nakon samita moći da dobiju prenamenu za one koje nemaju rešeno stambeno pitanje.

“U svakom slučaju zidamo, gradimo novi grad, ovim gradimo i budućnost Srbije. Pokazali smo da u političkom smislu možemo da dobijemo široku podršku u svim delovima sveta, da pobedimo zemlje poput Španije i SAD”, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: